Afvallen

Om op de lange termijn af te vallen en slank te blijven, moet je je eetgedrag blijvend veranderen. U kunt deze tips gebruiken om uw optimale gewicht te bereiken en te behouden:

  • Eet elke dag voedsel zoals fruit, groenten, volle granen, aardappelen, rijst en magere melk en zuivelproducten. Eet vet met mate en geef de voorkeur aan plantaardige vetten.
  • Drink veel – bij voorkeur water en ongezoete thee. Sap bevat veel energie.
  • U moet alcohol zoveel mogelijk vermijden.
  • Streef naar langzaam gewichtsverlies. Eén pond tot één pond per week is optimaal, dus het is beter om een ​​​​gewichtsbereik als doel in te stellen.
  • Verbruik maar liefst 1200 kilocalorieën per dag.
  • Als het bij je past, zoek dan een groep gelijkgestemde mensen.
  • Ondersteun uw dieet met regelmatige lichaamsbeweging of lange wandelingen.
  • Een koolhydraatarm dieet doet wonderen.

Onmisbaar: veel beweging

Blijvend gewichtsverlies vereist niet alleen een verstandige verandering in het dieet. Oefening is ook nodig om van uw overtollige kilo’s af te komen. Het goede is dat je niet alleen meer calorieën verbrandt terwijl je aan het sporten bent. Bewegen helpt je ook om daarna af te vallen. Regelmatige lichaamsbeweging heeft drie effecten bij het afvallen:

  • De prestatie-uitgaven nemen toe en u verbruikt extra calorieën.
  • Lichamelijke activiteit beïnvloedt het gehele energiemetabolisme. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat spiercellen, in tegenstelling tot vetcellen, metabolisch actiever zijn. Het resultaat is dat het basaal metabolisme voor een langere periode verhoogd wordt na lichamelijke activiteit. Het verbruik van calorieën wordt verhoogd wanneer u in rust bent.
  • Lichaamsbeweging maakt het gemakkelijker om vet af te breken en maakt het moeilijker om vet weer op te slaan door de bijbehorende enzymen te beïnvloeden. Vooral duursporten zoals zwemmen, wandelen, fietsen, joggen, langlaufen en inline skaten zijn geschikt.

Wat is het jojo-effect?

Het is wetenschappelijk bewezen: van permanente diëten wordt je dik. Hoe magerder en eenzijdiger je bent, hoe groter de kans om na het dieet op een hoger gewicht te komen dan ervoor. Volgens de Duitse voedingsvereniging (DGE) brengen strikte resoluties of rigide dieetvoorschriften geen blijvend succes.

Wie absoluut geen snoep wil eten en alleen gezond wil eten, zal op den duur falen in het dagelijks leven. Ernstige eetstoornissen kunnen zich zelfs ontwikkelen als de diëtist denkt dat hij heeft gefaald, zelfs met de geringste afwijking van de rigide regel. Dan bestaat het risico dat hij het dieet afbreekt of zich troost met regelrechte eetbuien. Pillen, thee, poeders en andere wondermiddelen doen de rest. De reden: het lichaam leert in de “magere tijden” om met zo min mogelijk voedsel om te gaan. Hoe vaker deze tijden worden herhaald, hoe consequenter het lichaam zijn energieverbruik vermindert en overschakelt naar een noodprogramma. Wanneer het dieet is afgelopen, slaat het lichaam alle overtollige extra’s op in de vorm van vetophopingen als reserve voor de volgende perioden van tekort. Het ongewenste gevolg: je komt nog sneller aan dan voorheen – het zogenaamde jojo-effect treedt op.